Friday, October 7, 2011

Kenapa perempuan berpurdah..?


...ISU...


Kadang2 tu, terfikir jugak...knape prmpuan berpurdah? adakah orang berpurdah kerana iany satu TUNTUTAN @ sekadar IKUT-IKUTAN je (sebab tengok orang lain pakai purdah, dia pun nak pakai jugak)

bukannya ape, ada beberapa jenis golongan berpurdah ni. antaranya...
- istiqamah kat mane2 pun still pakai purdah
- pakai purdah kt oversea je...sampai2 kat Malaysia je, trus tak pakai
- on off...kejap pakai,kejap tak
- berpurdah sekali je, pastu tak pkai dah lepas2 tu

…JAWAPAN…


ni antara sebab2 knape perempuan berpurdah (diambil dr discussion2 sebelum ni) :

1) dia dah kena cop dah. jadi dia tak mau bg orang lain tengok.

2) kalau macam kat azhar, ramai orang pakai purdah. jadi klo dia sorang
dlm kuliah dia tak pakai jadi macam pelik pulak.

3) ada jugak sebab memang sgt cantik.

4) mak ayah perempuan tu yang suruh

5) dari segi keselamatan. perempuan berpurdah ni lelaki arab takut nk kacau tapi tak mustahil jugak untuk diganggu
cuma,,probability untuk diganggu tu kurang berbanding denganmereka yg tak berpurdah.
so,,tak hairan la bila kt Malaysia diorag tak nak pakai tapi kat jordan diorang pakai pulak..lebih kpd keselamatan

6) "...pakai purdah dan tudung labuh sebab saya selesa keluar dan berinteraksi dengan lelaki dalam pakaian begitu. Lagi2 dalam meeting, yang saya suka buat mimik muka pelik2. Purdah memudahkan hidup saya..."

7) "...Antara sebab ada akhawat pakai dekat oversea sahaja, sebab tak tahan dgn tanggapan org melayu kita di malaysia. Saya tetap pakai di malaysia sebab mak pun pakai, boleh kongsi kekuatan. Anehnya org kita ni, pakai baik2 pun kena perli. Lalu dekat bazar ramadhan, mula la orang berbunyi 'AssLamualaikum ustazah', berzikir lah, selawat lah. Ikut hati tak nak keluar rumah dah..."

8) "...saya pulak pakai purdah kerana yang utama kerana Allah...tapi diri saya ikut 'uruf jugak...kat jordan saya akan pakai untuk ke selamatan diri dan taati perintah suami n ibu ayah...kat malaysia ikut keadaan untuk kita masuk dalam masyarakat ( bekerja) dan keluarga,..berpurdah bukan perkara wajib tapi digalakkan..
sy pun pd awalnya ganjal dgn fenomena ini,tp slps sy brtanya dgn beberapa pihak y berkenaan ,rasanya kita boleh terima keadaan ni.antra sebabnya ialah :

-halangan keluarga. Ada yang mula2 pakai kat sini, tapi lps balik Malaysia mak ayah tak setuju.balik sini kena buka.

-ada penyakit tertentu .contohnya tak tahan asma' waktu syita..sbb byk habuk..jd lps syita' habis,dia buka.atau ada juga yang ditakdirkn berkulit sensitif,juga pd fatrah2 tertentu,maka bila tamat fatrah tu..dia pun buka.

-masih dlm proses mujahadah .sbb istiqamah tu memerlukn mujahadah.dlm hal ni,kita sebagai yan melihat takboleh nk judge sebelum kita kaji sendiri atau tanya pd org tu face to face.lebih baik diam dpd menyebarkn prasangka buruk kpd org lain..."

…DALIL…


Actually hadis nabi ada mention bahawa fitnah di akhir zaman datangnya daripada wanita..mcm dlm hadis ni.."Rasulullah SAW bersabda; "Berhati-hatilah kalian daripada godaan dunia, dan waspadailah terhadap wanita, sebab fitnah pertama yang menimpa Bani Israil adalah fitnah wanita" - Hadis Riwayat Muslim" dan juga hadis ni ""Tidak aku tinggalkan fitnah yang lebih berbahaya bagi seorang lelaki daripada (fitnah) wanita." - Hadis Riwayat Bukhari

…KONKLUSI…


ni lah antara hujah2 dan komen2 yang diperoleh berkaitan dengan isu purdah (rujuk balik statement di atas). So, harap2, perempuan2 yang ingin/sudah pakai purdah…niatkanlah perbuatan tu kerana Allah, bukannya untuk dilihat cantik (insyaAllah)…

** berhujahlah ats dasar ILMU bknny EMOSI**
**semoga beramal krn kefahaman, bknny taqlid semata-mata** (^_^)

No comments:

Post a Comment